punch needle - zakončení výšivky

 

Cítíme potřebu napsat pár slov k zakončení výšivky. Je to oblast, kterou jsme vynechali a čím dál častěji se na ni ptáte.

Vyšívání dutou jehlou je specifické smyčkami, které vytváří a pokud nevyšíváte obrázek na zeď, který visí a tudíž vytáhnout smyčku je málo pravděpodobně, je potřeba zadní část, alespoň částečně zafixovat. Zmíníme tu tři možné způsoby zafixování obrázku, ale určitě jich najdete mnohem více, každopádně tyto tři se používají nejčastěji a již jejich zmínění vás může inspirovat k dalším.

 

Vyšívání dutou jehlou je vyšívání vlnou. Je tedy potřeba použitý materiál zohlednit v následné údržbě, resp. počítat s jemný šetrným praním resp, jen propláchnutím ve vlažné vodě nebo vyvětráním. Zároveň vyšíváte převážně bytové doplňky, dekorace, které větší údržbu nepotřebují. Za nás je tedy jednoznačně nejlepší volbou zakončení pomocí vlizelinu, kdy zadní stranu výšivky zažehlíte, viz níže. Výborně můžete tento způsob aplikovat i na polštáře a drobné výšivky na oblečení. Pocitově je toto zakončení lepší a funkčnější než lepidlo.

* zakončení "šitím" - vyšíváte-li obrázek, která následně umístíte do rámečku, stačí  v rubu konce látky zatočit pod rám, lehce přišít, popř. přilepit. V zadní části obrázku můžete, pro jeho dokonalý vzhled i vzadu, přes rubovou část přišít kus látky, filc nebo zažehlit vlizelinem, stejně jako u klasické výšivky.

* zakončení lepidlem - velmi časté a populární je na sociálních sítích je zakončení výšivky lepidlem, jednoduše zadní stranu potřete lepidlem na textil a necháte uschnout, vytahování smyček je tak v podstatě vyloučené. Můžete sehnat speciální lepidla na techniku punch needle, ale určitě stačí obyčejné lepidlo na textil.

* zakončení vlizelinem - pro nás jasná volba. Na rubovou stranu výšivky nažehlíte jednostranně zažehlovací vlizelin a je to. Určitě víte, nepoužívejte páru, zažehlujte tlakem, nikoliv rychlými pohyby, jako při žehlení. Tlakem a se lepidlo rozpustí a vlizelin přilne k zadní straně výšivky.

 

Ptáte se i na možnost vyšívat jehlou ultrapuchneedle na oblečení, vlastní zkušenost nemáme, ale pevnější oděv jako mikina nebo jeans bunda, takovou výšivku jistě snese a doporučujeme použít rozpustnou folii na vyšívání, která zabrání vytahování materiální a po dokončení práce ji teplou vodou rozpustíte, vymyjete.

P1011582

P1011589

P1011590

P1011580

Základní informace najdete na blogu o jehlách, látkách a v blogu jak začít. Vše co potřebujete, pak najdete v obchodě, v sekci vyšívání.

Stejně jako ostatní blogy, souží tento ke stručnému představení problematiky, sociální sítě jsou plné videí, kde nejdete vše ostatní a pokud si nebudete vědět rádi, stačí zavolat, pokud budeme vědět, rádi vám poradíme.

 

Petra